piatok 13. apríla 2012

Čo sú DNS servery a načo ich potrebujem?


Keďže sa pýtate túto otázku pravdepodobne uvažujete (alebo už máte) o prevádzke web stránky. Keď chcete mať stránku na internete, tak spravidla veci ako DNS servery nemusíte riešiť, pretože všetko za vás spraví váš poskytovateľ hostingu. Nezaškodí ale vedieť ako to funguje a v prípade, že si svoju doménu registrujete sami tak samozrejme potrebujete vedieť ako ju nasmerovať do priestoru, ktorý vám pre ňu váš webhoster vyhradil.

V skratke si povedzme ako funguje webhosting. Váš poskytovateľ pre vás vytvorí miesto na svojom serveri, do ktorého nahráte svoje stránky. Teraz je potrebné zabezpečiť, aby vaša stránka smerovala do tohto priestoru. Dá sa to spraviť nastavením DNS záznamov.

Čo je DNS záznam a DNS server


Internetové stránky sú umiestnené na serveroch, ktoré sú dostupné cez IP adresu (niečo ako 217.67.30.24). Ak chce prehliadač zobraziť stránku, musí kontaktovať server, na ktorom je umiestnená (použitím jeho IP adresy) a vyžiadať si dáta.
Takéto adresy je ťažké si zapamätať, preto bol zavedený systém domén, napríklad www.ferkomrkvicka.sk. Každá doméne je vlastne ľahko zapamätateľným synonymom pre IP adresu. Na to, aby browser vedel odkiaľ stránku načítať, musí dokázať preložiť doménu na IP adresu a na to práve slúži systém DNS.
Po zadaní domény prehliadač prečíta NS záznamy domény a z nich sa dozvie, ktoré servery (tzv. DNS servery) mu preložia doménu na IP adresu, kontaktuje tieto servery, tie mu povedia IP adresu, kde je stránka umiestnená a potom už browser komunikuje priamo so serverom, na ktorom je stránka.


Smerovanie web stránky je teda možné nastaviť 3 spôsobmi:

Všetko zabezpečí váš hosting

Keď si doménu registrujete spolu s objednávkou hostingu, nemusíte sa o nič starať, všetky nastavenia už pri registrácii vykoná hostingová spoločnosť tak, aby stránka automaticky smerovala do priestoru, ktorý pre vás vyhradili.

Zmena NS serverov

Po objednávke hostingu kde indikujete, že o smerovanie domény sa postaráte sami, ale chcete použiť DNS servery poskytovateľa dostanete inštrukcie ako nastaviť NS servery na svojej doméne. S týmito údajmi sa prihlásite do systému svojho registrátora domén a u domény, ktorú chcete smerovať do novovytvoreného webhostingového priestoru prestavíte NS záznamy na tie, čo vám dal vás hoster.

Ak si spomínate, NS záznam domény obsahuje zoznam DNS serverov, ktoré dokážu preložiť adresu vašej stránky na IP adresu servera, na ktorom je umiestnená – v tomto prípade ide o DNS servery v správe vašej hostingovej spoločnosti. Váš hosting pre vás pripraví záznam na svojich DNS serveroch, ktorý bude ukazovať do priestoru ktorý pre vás vytvoril.

Vlastné DNS

Ak chcete mať ešte vyššiu úroveň kontroly nad svojou doménou, zabezpečíte si i prevádzku DNS záznamu oddelene. Existujú rôzne služby, ktoré to umožňujú, pravdepodobne i váš registrátor má túto možnosť.

V praxi to znamená, že váš hosting vám dá len IP adresu servera, na ktorom je priestor pre vašu stránku, vy sami si spravujete DNS server, čo je ako sme povedali akýsi adresár ktorý preloží požiadavku na stránku na fyzickú adresu servera, ktorý má prehliadač návštevníka kontaktovať ak chce zobraziť stránku.

Táto možnosť sa používa zriedkavejšie, hlavne asi v prípadoch keď chcete nasmerovať časť stránky (napr. obchod) na iný server.

Povedzme, že máte stránku www.ferkomrkvicka.sk, ktorá beží na normálnom hostingu a kúpite si produkt – elektronický obchod, ktorý ale dodávateľ prevádzkuje u seba. Dá vám IP adresu servera s obchodom a vy si v DNS záznamoch nastavíte subdoménu shop.ferkomrkvicka.sk tak, aby smerovala na túto adresu. Potom sa bude vaša stránka naďalej zobrazovať tak ako doteraz, ale keď niekto napíšte do prehliadača (alebo klikne na odkaz) shop.ferkomrkvicka.sk, zobrazí sa mu obchod z iného servera.

Na záver

Najjednoduchšie je používať DNS služby vášho poskytovateľa hostingu a k variantám 2 a 3 sa uchyľovať len v špecifických prípadoch, kedy nie je možné sa tomu vyhnúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára